Quantcast
Channel: Algemeen – Pearle Opticiens Blog
Viewing all articles
Browse latest Browse all 39

Hoe werkt een oogmeting? Uitleg over de oogmeting bij Pearle

$
0
0

Met een oogmeting controleren onze opticiens of optometristen of je een oogafwijking hebt. Daarnaast wordt bepaald welke kijkoplossing het beste bij je past. Maar hoe gaat zo’n oogmeting in z’n werk? Wij leggen het je graag uit.

Heb je regelmatig hoofdpijn tijdens het lezen, zie je de verkeersborden slecht tijdens het autorijden of raak je vermoeid van computerwerk? Dan kan het zijn dat je een bril nodig hebt. Maar om daar zeker van te zijn, moet je erachter komen of en welke oogafwijking je hebt. Een oogmeting maakt dit inzichtelijk.

Een oogmeting wordt uitgevoerd door een opticien of optometrist en bestaat uit 4 stappen:

  1. Bespreken van jouw klachten, wensen en verwachtingen
  2. Voormeting met de autorefractor
  3. Uitgebreide oogmeting
  4. Bespreken van de resultaten met persoonlijk advies

Wij leggen je per stap uit wat er gaat gebeuren.

Heb je het gevoel dat je steeds slechter ziet? Blijf dan niet langer met de klachten rondlopen, maar maak direct een vrijblijvende afspraak bij een opticien in de buurt. Dan weet je zeker dat je direct wordt geholpen!

Stap 1: Bespreken van jouw klachten, wensen en verwachtingen

Allereerst vraagt de opticien naar je klachten, wensen en verwachtingen. Hieronder zijn enkele vragen die je van hem kunt verwachten:

  • Welke klachten ervaar je?

Zie je bijvoorbeeld waziger, heb je hoofdpijn of kun je steeds minder goed lezen.

Deze klachten kun je ook ervaren als je al een kijkoplossing hebt. Daarom raden wij aan om jaarlijks je ogen te laten controleren. Bij contactlenzen zelfs elk half jaar. Breng je ogen eens langs – worden ze blij van!

  • Wanneer ervaar je deze klachten?

Bijvoorbeeld tijdens het lezen, op het werk of het autorijden.

  • Gaat je voorkeur uit naar een bril of contactlenzen?

Een oogmeting voor een bril is immers anders dan een oogmeting voor contactlenzen.

  • Wanneer wil je de bril gebruiken?

Je levensstijl is ook van invloed van je kijkoplossing. Zo wordt een computerbril (die je bij beeldschermwerk draagt) anders geslepen dan een bril voor een bepaalde sterkte veraf (voor bijvoorbeeld het autorijden).

Stap 2: Voormeting met de autorefractor

De voormeting wordt uitgevoerd met een autorefractor. Met dit apparaat wordt de ooglenssterkte van je oog gemeten. De opticien krijgt zodoende een indicatie over de sterkte van je oogafwijking.

Wat staat je te wachten?

Je neemt plaats in een stoel en kijkt door de autorefractor naar een afbeelding. De opticien vraagt je om naar de afbeelding te kijken en het beeld scherp te stellen. De afbeelding is eerst scherp en vervolgens wazig. Op dat moment maakt het apparaat een schatting van de sterkte die je nodig hebt en wordt onder andere vastgesteld of je bijziend of verziend bent.

Oogmeting met autorefractor

Daarnaast wordt de oogdruk gemeten met dezelfde autorefractor. De oogdruk zegt iets over de gezondheid van je ogen. Je voelt kort een koude luchtstroom in je ogen. Dit doet geen pijn, maar je kunt er wel van schrikken.

Wil je liever contactlenzen? Dan krijg je eerst een gezondheidscheck!

De opticien controleert je ogen op gevoeligheid en eventuele littekens. Op basis daarvan beoordeelt hij of je ogen geschikt zijn voor contactlenzen.

Stap 3: Uitgebreide oogmeting

Veraf-meting

Heb je moeite met het zicht in de verte? Dan worden je ogen met een refractor gemeten. De refractor ziet eruit als een soort bril die voor jouw ogen wordt geplaatst. Het apparaat wordt – in tegenstelling tot de autorefractor – met de hand bediend.

Je kijkt met één oog naar een ‘snellenkaart’ waarop letters in verschillende groottes staan afgebeeld. De opticien vraagt je om deze letters hardop te lezen en wisselt de lens in de bril, tot de juiste sterkte gevonden is voor jouw oog.

Oogmeting met refractor

Dichtbij-meting

Kun je letters niet goed zien tijdens het lezen? Dan voert de opticien een dichtbij-meting uit. Tijdens deze meting kijk je naar een leeskaart. Ook dan wordt de lens per oog gewisseld tot de juiste sterkte gevonden is.

Draag je al een bril of lenzen? Dan beginnen we met de sterkte die je dan al hebt.

Cilindersterkte

Soms heeft de bolling van je oog(lens) ook een correctie nodig. Dit wordt de cilindersterkte genoemd. Om de cilindersterkte te bepalen, kijk je naar een afbeelding met ronde vormen. De opticien stelt je enkele vragen terwijl je kijkt.

De samenwerking tussen je ogen

Ook checkt de opticien de samenwerking tussen je ogen aan de hand van enkele tests. Hij kijkt onder andere naar de balans tussen je ogen en of je diepte kunt zien.

Oogmeting voor een leesbril

Stap 4: Bespreken van de resultaten met persoonlijk advies

Zijn de resultaten van de oogmeting bekend? Dan bespreek je samen met de opticien de mogelijke kijkoplossingen.

Kies je een bril? Dan zoek je een montuur uit waarin de brillenglazen worden geplaatst. Welk montuur je het best staat, hangt onder andere af van je gezichtsvorm en de kleuren van je huid en haar. De opticien helpt je graag kiezen!

Wist je dat je er ook speciale glasopties zijn? Zo is een blauw filter ideaal bij beeldschermwerk en zorgt gepolariseerd glas voor het mooiste beeld.

Ga je toch voor contactlenzen? Dan bepaal je samen met de opticien welke contactlenzen het beste bij jouw wensen, verwachtingen en levensstijl passen. Zo zijn daglenzen vanwege de hoge zuurstofdoorlatendheid zeer geschikt voor droge ogen en zijn maandlenzen het populairst vanwege de verhouding tussen prijs en kwaliteit.

 

Twijfel je of je oogafwijkingen hebt en wil je niet direct naar een opticien? Doe dan eerst thuis de online oogtest.

Als je klachten hebt, dan wil je het liefst zo snel mogelijk geholpen worden. Maak daarom vrijblijvend een afspraak voor een oogmeting bij een Pearle in jouw buurt.

Het bericht Hoe werkt een oogmeting? Uitleg over de oogmeting bij Pearle verscheen eerst op Pearle Opticiens Blog.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 39